Vad är grå starr?

Grå starr: Symtom

Ordet katarakt kommer från grekiskans katarraktes, som betyder rusning nedåt, eller vattenfall. Förr trodde man att det var förtjockad vätska från hjärnan som rann framför linsen i ögat och gjorde synen oskarp. Därför bidrar själva ordet katarakt till de fortsatta missförstånden om vad det faktiskt är.

Tvärtemot vad många tror är grå starr inte en film över ögat. Det är snarare en gradvis förtjockning och förhårdning av linsen som gör att linsen blir så grumlig att ljuset antingen förvrids eller inte når ögats bakre delar (näthinnan)   Näthinna: Sändaren som sitter i ögats bakände och som skickar bilder till hjärnan.   för att sändas vidare till hjärnan. Se Hur ögat fungerar

Vad Är Katarakt

Resultatet blir att vi får oskarp eller dimmig syn med urtvättade färger (med en gul eller brunaktig ton). Att läsa eller köra bil i svagt ljus kan vara svårt med grå starr när mörkerseendet blir sämre och ibland uppträder halofenomen runt billyktorna. Det kan till och med bli smärtsamt att gå ut i starkt solljus och se de överdrivna reflexerna från blanka ytor som bilrutor. Överdriven känslighet för starkt ljus är ett av symptomen på grå starr.

När vi åldras gör senil mios att pupillens vilostorlek blir mindre vilket minskar den mängd ljus som kommer in genom ögat och träffar linsen. Om linsen samtidigt har en katarakt blir synen ännu sämre.

Det finns många typer av katarakter men de flesta människor utvecklar nukleära katarakter, som kopplas samman med extrem närsynthet och symtom som oskärpa och bleknande färger. Andra typer är kortikala katarakter,   Kortikal katarakt: En kortikal katarakt uppstår när genomskinligheten försämras hos kortex som omger kärnan. Kortex betyder ”bark”. Det är inte lika vanligt som katarakt i kärnan men kortikala katarakter förekommer ändå relativt ofta och är en naturlig följd av åldrandet.   och bakre subkapsulär katarakt,   Bakre subkapsulär katarakt: Den här typen av katarakt uppträder först på linsens baksida och sprids sedan till linsens periferi och påverkar synen starkare än andra typer av grå starr.   men de är mindre vanliga och har andra orsaker.

Läs mer:

Vad är orsaken till grå starr?
Kataraktteknologi

Tvärtom vad en del myter påstår, får man INTE grå starr av att använda ögonen för mycket och den kan INTE sprida sig från ett öga till det andra. Vi kan däremot utveckla grå starr i båda ögonen.