Förhindra problem med synen

Ögonen behövs hela livet. Du bör ta bra hand om dem. Lite daglig uppmärksamhet på din ögonhälsa kan kanske hjälpa till att avvärja synproblem—en del mer överraskande än andra. Som alltid gäller att sunt förnuft och att ta hand om dig själv generellt, är ditt bästa försvar.

Här är några tips på vägen.

Håll dig i form—för att undvika diabetes och diabetesretinopati

Alla de livsvanor som läkare propagerar för av en rad olika skäl, från viktkontroll till att förhindra sjukdom, gäller även ögonen. Du kan skydda din syn genom att försöka undvika diabetes, ett tillstånd som utvecklas genom att ha alltför mycket glukos (socker) i blodomloppet alltför länge. Det kan skada de små blodkärlen i näthinnan och kallas diabetic retinopathy,   diabetesretinopati (DR): En komplikation vid diabetes. DR påverkar synen och kan leda till blindhet. Små blodkärl i näthinnan försvagas och läcker blod och vätska in i ögat. Detta kan leda till abnormal nytillväxt av blodkärl i näthinnans yta som påverkar synen ytterligare. Mellan 40 och 50 procent av alla vuxna amerikaner med diabetes har någon form av diabetesretinopati.   . Det är den vanligaste formen av diabetesrelaterade ögonproblem. Följ en hälsosam kostplan och se till att få tillräckligt med framför allt vitamin A och C. Drick mycket vatten, träna i minst 30 minuter varje dag, och övervaka ditt blodtryck. Du ska självklart inte röka heller.1

Träna dina ögon

Om de används troget kan ögongymnastik hjälpa till att fördröja behovet av glasögon eller kontaktlinser för en del personer, speciellt för de som får ansträngda ögon av att stirra på en dator eller annat arbete på nära avstånd under längre perioder. Ta en paus och fokusera på föremål som finns längre bort. Ha dock inte för stora förväntningar. Det finns ännu inga fullständiga bevis för att ögongymnastik kan ta bort behovet av korrigerande glasögon eller linser.1 Det kan ändå inte skada att variera sig med jämna mellanrum.

Variera mellan glasögon och kontaktlinser

Omkring 1 miljon svenskar använder kontaktlinser för att de är flexibla, bekväma och gör att du slipper glasögon ibland. I det stora hela är kontaktlinser ett säkert och smart alternativ för många människor. Men var medveten om att de också utgör en möjlig risk. Eftersom de placeras direkt i ögat kan kontaktlinser leda till tillstånd som ögoninfektioner och sår på hornhinnan.3 Många människor har idag råd att ha både kontaktlinser och glasögon och växlar mellan linser för bekvämligheten och glasögon när ögonen känns torra, trötta eller behöver lite andrum—eller bara för att förändra sitt utseende.

Om du föredrar kontaktlinser—till exempel på grund av en aktiv livsstil—glöm inte den regelbundna rengöringen och underhållet och följ instruktionerna. Det förlänger inte bara livet för dina linser utan förbättrar även ögonens hälsa.4

Dina ögon är unika, med unika egenskaper. Kanske har de en skimrande blå färg eller hjälper dig att se möbler när det är mörkt. Ibland kan dessa unika särdrag bli till abnormaliteter som orsakar synproblem. Prata med din läkare för att få reda på om din syn kan förbättras med LASIK,   LASIK: Akronym för laser-assisted in situ keratomileusis (keratomileusis in situ med laser). LASIK är en typ av laserkirurgi där hornhinnan omformas för att förbättra synen. Ett instrument som heter mikrokeratom används för att på kirurgisk väg skapa en tunn flik av hornhinnevävnad. Fliken viks undan och lasern riktas mot den exponerade hornhinneytan under fliken. Fliken viks sedan tillbaka på plats.   .

Nästa: Varför ögonproblem uppstår

 

Referens

  1. National Diabetes Information Clearinghouse. Prevent diabetes problems: Keep your eyes healthy.
    http://diabetes.niddk.nih.gov/dm/pubs/complications_eyes. Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  2. Laukkanen H, O.D., Rabin J. A prospective Study of the EYEPORT Vision Training System. Optometri 2006: 77;508-514.http://www.exerciseyoureyes.com/pdf/OPTOMETRYPUCOStudy.pdf. Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  3. US Food and Drug Administration. The Food and Drug Administration (FDA) Center for Devices and Radiological Health (CDRH) Web site. http://www.fda.gov/forconsumers/consumerupdates/ucm048893.htm. Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  4. American Optometric Association. Comprehensive eye and vision examination. ACA Web site.
    http://www.aoa.org/eye-exams.xml. Tillgänglig den 16 oktober 2010.