Presbyopi

Presbyopi: Symtom och orsaker

Behöver du läsglasögon? Risken är stor att du har presbyopi, en rubbning som minskar ögats förmåga att fokusera. Det är ett vanligt resultat av det naturliga åldrandet och nästan alla drabbas förr eller senare. De första tecknen kommer i början av 40-årsåldern och det är därför många medelålders människor börjar använda läsglasögon eller dubbelslipade glasögon i den åldern.

Den exakta orsaken till presbyopi är ännu inte funnen,1 men den vanligaste teorin är att muskelfibrerna runt ögats naturliga lins stelnar och förlorar sin elasticitet. detta minskar ögats förmåga att ändra linsens form. När vår naturliga lins blir mindre flexibel får vi svårare att fokusera på nära håll. Skador, livsstil och yrke, som att sitta många timmar framför en dator, kan också ha del i den utvecklingen.2

Du kanske börjar få svårt att läsa finstilt text, som till exempel telefonkatalogen, tidningar eller medicinburken. Bokstäver verkar ha sämre kontrast och ögonen blir tröttare av läsning eller arbete vid datorn.

Presbyopi: Behandlingsalternativ

I början kan det hjälpa att hålla det du läser lite längre bort. Det är därför presbyopi ibland skämtsamt kallas ”långarmssjukan”. Senare kan du behöva läsglasögon eller kontaktlinser för att se på nära håll. För att avgöra om kontaktlinser eller glasögon är bäst för dig personligen, prata med din läkare. Under tiden har du här 3 alternativ att diskutera med läkaren.

  • Läsglasögon. Dessa glasögon är utformade för att användas när du läser text på nära håll.
  • Bifokala (dubbelslipning). De har två fokuspunkter. Bifokala glasögon låter dig se bra på håll när du tittar genom övre delen, och bra på nära håll när du tittar genom nedre delen. Den här dubbla möjligheten är bra för personer med astigmatism och finns även som kontaktlinser.
  • Trifokala. Dessa glasögon har tre fokuspunkter, en för seende på nära håll, en för medeldistans och en för avstånd.

Kirurgiska möjligheter vid presbyopi

När det handlar om att permanent bota presbyopi finn det 2 vägar att välja mellan.

LASIK. LASIK-ingreppet kan även användas för att behandla presbyopi, men på ett unikt vis. Det kallas monovision-LASIK, där ett öga lämnas lätt närsynt för läsning och det andra ögat behandlas för seende på långt håll. Som med kontaktlinser för monovision, anpassar sig hjärnan gradvis och lär sig att välja vilket öga som ska användas för olika uppgifter, beroende på avståndet.* Eftersom alla LASIK-ingrepp för presbyopi som finns i dag ger patienten monovision är det bäst att först pröva glasögon eller kontaktlinser med monovision för att förstå hur det kommer att kännas. Mer information finns under LASIK-teknologi.

IOL-kirurgi. Konstgjorda intraokulära linser   Intraokulär lins (IOL): En konstgjord lins av plast, silikon eller akryl som är utformad för att implanteras i ögat, förbättra fokuseringen och korrigera synproblem som orsakats av katarakter.   (IOL) för behandling av grå starr blir alltmer avancerade. En del är speciellt utformade för att behandla presbyopi och grå starr   Grå starr : En grumling av ögats lins som blockerar ljusets väg till näthinnan och därför ger nedsatt syn. Katarakter bildas när proteinklumpar gör delar av ögats lins grumliga, och är en vanligt förekommande del av det normala åldrandet. När katarakten framskrider blir synen sämre och ofta krävs kirurgi för att ersätta den skadade linsen med en konstgjord.   samtidigt. För att förstå vilka val som finns, läs om Kataraktteknologi.

Nästa: Vad är grå starr?

Vid Alcons kliniska studier var över 92 patienterna som fått AcrySof® IQ ReSTOR® IOL implanterad så nöjda med sin nya frihet utan glasögon att de sade sig gärna gå igenom det igen.

Referens

  1. Ziebarth NM, Wojcikiewicz EP, Manns F, et al. Atomic force microscopy measurements of lens elasticity in monkey eyes. Mol Vis. 2007;13: 504-510. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649306/. Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  2. American Optometric Association. Adult Vision: 41-60 Years of Age. http://www.aoa.org/x9453.xml. Tillgänglig den 17 oktober 2010.