Närsynthet

Närsynthet och myopi: Symptom och orsaker

När du är närsynt ser föremål på avstånd suddiga ut. Du kanske märker att de blir skarpare om du kisar. Till exempel kan närsynta studenter lätt läsa i sina böcker och se andra studenter nära sig, men läraren, och ännu viktigare, orden på tavlan ser oskarpa ut. Närsynthet, som även kallas myopi,   Myopi: Refraktivt fel som gör att ögat inte kan se föremål på långt avstånd. Även benämnt som ”närsynthet”. Uppstår när ögongloben är för lång eller hornhinnans böjning är för kraftig, vilket hindrar ljuset som kommer in i ögat från att fokuseras korrekt på näthinnan. Resultatet blir oskarp syn på långt avstånd. Glasögon, kontaktlinser och refraktiv kirurgi är olika alternativ för att korrigera synfel som orsakas av myopi.   uppstår när ljusstrålarna som kommer in i ögat bryts för tidigt och når sin fokuspunkt innan de når näthinnan   Näthinna: Sändaren som sitter i ögats bakände och som skickar bilder till hjärnan.   . Vid närsynthet är ögonen kanske för långa, eller så är hornhinnan   Hornhinna: Den genomskinliga, rundade ytan mitt på ögats framsida som släpper in ljus till ögat. Tillsammans med sklera, senhinnan, skyddar hornhinnan ögat från utsidan.   för kupad. Resultatet blir att bilden du ser inte fokuseras rätt på näthinnan.

Närsynthet

När du är närsynt fokuseras inte bilderna du ser på ögats bakre yta. De fokuseras framför näthinnan istället för på den. Närsynthet utvecklas vanligen under barndomen och upptäcks först när föräldrarna får veta att barnet inte kan läsa på tavlan i skolan. Närsyntheten tenderar att bli kraftigare under tonåren, för att sedan bli stabil hos en ung vuxen. En del experter tror att närsynthet är ärftligt. Den kan uppträda med eller utan astigmatism.   Astigmatism: Ett vanligt refraktivt tillstånd som orsakas antingen av en oregelbunden rundning av hornhinnan (korneal astigmatism) eller av linsen (lentikulär astigmatism). Personer med astigmatism har i allmänhet svårt att se fina detaljer, oavsett avstånd. Denna synrubbning behandlas med korrigerande linser eller refraktiv kirurgi.   En typisk anteckning i ett recept för närsynthet har ett minustecken framför första siffran.

Närsynthet och myopi: Behandlingsalternativ

Behandlingen av närsynthet beror på flera olika faktorer, som till exempel ålder, aktiviteter och yrke, men oftast behandlas det med kontaktlinser eller glasögon. Se Ögonundersökningar för information om hur du får ett recept på korrigerande linser/glasögon, och läs Förhindra problem med synen för tips om hur du stärker ögonen. Om du är redo att göra dig av med dina korrigerande linser/glasögon, läs nedan om de kirurgiska alternativen.

Synkorrektion med LASIK

Även om glasögon och kontaktlinser hjälper till att korrigera vissa synrubbningar, är de att jämföra med bandage och kryckor—tillfälliga lösningar. De röjer inte undan roten till problemet på samma sätt som kirurgiska lösningar gör.

LASIK är en akronym för laserassisterad in situ keratomileusis. Den blev den oftast utförda och mest accepterade formen av ögonkirurgi med laser sedan den genomgått kliniska prövningar i USA 1991. Den kan ta bort eller minska ditt behov av glasögon eller kontaktlinser genom att ändra formen på hornhinnan. Det är ett kirurgiskt ingrepp och med kirurgi finns det alltid risker. LASIK kan inte göras ogjort när ingreppet väl har utförts. Klicka på LASIK för mer information om refraktiv ögonkirurgi i allmänhet eller läs om en del av de framsteg som görs nu med OptiLASIK® synkorrektion med laser.

OptiLASIK® synkorrektion med laser

Alla LASIK-ingrepp hjälper till att minska behovet av glasögon eller kontaktlinser, men bara OptiLASIK® synkorrektion med laser för samman de mest avancerade kirurgiska teknikerna till ett ingrepp som är skräddarsytt för din ideala syn. Resultatet: en mer funktionell och effektiv form på ögat.

Tidigare fick alla LASIK-patienter samma grundläggande behandling varje gång, utan att alla de unika egenskaperna som gör just ditt öga unikt togs med i beräkningarna. OptiLASIK® synkorrektion med laser är annorlunda. Bara OptiLASIK® låter kirurgen ta fram en skräddarsydd behandlingsplan med behandlingsval, som tar med dina unika synbehov i beräkningen för ditt bästa resultat. Trots allt förtjänar just dina ögon en speciell behandling.

Lär dig mer om OptiLASIK® synkorrektion med laser.

Är du trött på glasögon och kontaktlinser och allt besvär det innebär? Läs Är det lämpligt för mig? för att lära dig mer om LASIK-ingrepp och få veta om det är ett alternativ för dig.

Nästa: Översynthet