Ögonkirurgi med LASIK

Det finns faktiskt flera sorters ögonkirurgi med LASIK. Traditionella LASIK-ingrepp är en utmärkt möjlighet, men de ligger lite efter en del av de teknologiska framsteg som gjorts inom vad som nu kallats avancerad, premium, eller skräddarsydd LASIK.

Vid traditionella LASIK-ingrepp arbetar kirurgen enbart utifrån ett synrecept när de utför ingreppet, vilket behandlar dina ögon på exakt samma sätt som oräkneliga andra ögon med liknande synproblem. Vid skräddarsydd LASIK, som OptiLASIK® synkorrektion med laser, använder kirurgen nya tekniker och utrustning för att kartlägga dina ögons specifika egenskaper, för bästa möjliga resultat.

OptiLASIK® synkorrektion med laser använder den avancerade diagnostiska tekniken i WaveLight® analysator, för att skapa en ”karta” över dina ögon för just din synprofil. Detta fångar de unika karaktärsdrag som gör dina ögon speciella. Genom att använda kartan som guide kan kirurgen göra LASIK-ingreppet mer individanpassat.

Dina ögon är speciella och de förtjänar speciell behandling. Varför ge dem exakt samma behandling som alla andra får när du kan skräddarsy ditt ingrepp?

Är synkorrektion med LASIK lämpligt för mig?

Synkorrektion med laser är ett välanvänt ingrepp som har förändrat livet för miljoner människor, men det betyder inte att det är rätt för alla.

  • Börja med en konsultation. En kirurg kan berätta för dig om det är lämpligt för dig och dina ögon och om laserns räckvidd är nog. Utbilda dig först och kom förberedd med frågor till din läkare så att du inte blir överväldigad av valmöjligheterna. Ibland kan den första konsultationen till och med vara gratis.
  • Kontrollera att dina synfel varit stabila åtminstone det senaste året. Om din syn fortfarande förändras kanske du vill vänta. Du måste även vara över 18 år, i vissa fall över 21, för att kunna godkänna LASIK-ingreppet.
  • Gå igenom din sjukdomshistoria och alla läkemedel du använder med din läkare, eftersom de kan påverka operationen. Vissa tillstånd i ögat, som tunna hornhinnor   Hornhinna: Den genomskinliga, rundade ytan mitt på ögats framsida som släpper in ljus till ögat. Tillsammans med sklera, senhinnan, skyddar hornhinnan ögat från utsidan.   eller syndrom med torra ögon kan påverka dina möjligheter till operation och måste diskuteras.

Hur du förbereder dig för LASIK-kirurgi

När du väl bestämt dig för ögonkirurgi med LASIK och valt läkare gör du ett första besök för att diskutera detaljer innan operationen och den uppföljande vården. Nu är det dags att lära känna din läkare och få direkta svar på dina frågor. Det är också bästa tillfället att få reda på vilket resultat du realistiskt kan vänta dig från kirurgi med LASIK.

Läkaren kommer förmodligen be dig att följa en del enkla instruktioner före LASIK-operationen på dina ögon, inkluderande:

  • Om du redan bär kontaktlinser blir du troligen ombedd att inte använda dem under 2 till 4 veckor före ingreppet. Kontaktlinser kan ändra formen på hornhinnan så du bör vara utan dem länge nog för att låta din hornhinna återta sin naturliga form.
  • Håll ögonen rena från smuts. Läkaren kanske ber dig att undvika krämer, smink och parfym i minst en dag före ingreppet.1
  • Läkaren kan rekommendera att du tvättar området runt ögonen med mild rengöring (som till exempel barnshampo) i några dagar innan ingreppet.

När du känner dig redo för den första konsultationen om LASIK-ingreppet, skriv ut och ta med dig Frågor till din läkare.

En kirurg kan hjälpa dig att besluta om LASIK är rätt för dig, och även vilken typ av ingrepp som skulle fungera bäst—kanske premium LASIK, som OptiLASIK® synkorrektion med laser—och om det är rätt tid för dig att göra detta.

Nästa: Vad du kan förvänta dig före och efter ögonkirurgi med LASIK

Referens

  1. Ögonkirurgi med LASIK. www.lasikeyesurgery.org/. Tillgänglig den 18 oktober 2010.