Intraokulära linser (IOL)

Hur en IOL fungerar

En intraokulär lins (IOL) är en konstgjord lins som kirurger implanterar för att ersätta ögats kristallina lins, som måste tas bort när den blivit grumlig. Huvuduppgiften för en IOL är att fokusera ljus vid ögats bakre yta (eller näthinna),   Näthinna: Sändaren som sitter i ögats bakände och som skickar bilder till hjärnan.   på samma sätt som en frisk naturlig lins skulle göra.

Härifrån omvandlas ljusstrålarna till elektriska impulser som färdas till hjärnan, där de tolkas som bilder. Om ljuset inte fokuseras rätt på näthinnan kan hjärnan inte tolka bilderna på rätt sätt.

Intraokulär Lins

En IOL har samma grundläggande konstruktion som tidigare versioner—en rund korrigerande central del av linsen med två ben som håller den på plats i ögat.—Förutom dessa gemensamma egenskaper kan moderna IOL variera mycket i utformningen och tillverkas av plast, silikon eller akryl.

De flesta av dagens IOL är ungefär 0,64 cm eller mindre i diameter och mjuka nog att kunna vikas så att de kan placeras i ögat genom ett mycket litet snitt.

Typer av IOL

De vanligaste typerna av IOL kallas bakrekammarlins vilket betyder att de placeras bakom iris   Iris: Membranet framför ögats lins som styr storleken på pupillen och därigenom kontrollerar hur mycket ljus som kommer in i ögat.   i kapseln   Kapsel: En elastisk påse som omsluter ögats kristallina lins.   där den naturliga linsen fanns innan. När den placeras framför iris, till exempel om linskapseln är skadad, kallas det en främrekammarlins.

Här koncentrerar vi oss på den vanligaste typen av IOL och de olika linser som har utvecklats från den tekniken:

  • Monofokal IOL, som AcrySof® IQ IOL, ger en fast fokuspunkt, vanligtvis för distansseende. De låter patienter som undergår gråstarrsoperation se klart på en viss distans. Ungefär 95 procent av de som får en IOL av standardmodell får synen återställd till hur den var före gråstarren.1 De flesta patienter behöver dock fortfarande glasögon för läsning eller för att se på avstånd.
  • Monovision är en teknik kirurgen kan välja att använda som innebär att ett öga får en IOL för seende på nära håll och det andra en IOL för seende på avstånd. Tekniken kräver anpassning eftersom ögonen efter det används på varsitt sätt.

IOL med avancerad teknologi

  • Multifokal IOL, eller IOL med avancerad teknik, är en nyare typ av lins som ger flera olika fokuspunkter och minskar eller avskaffar behovet av glasögon eller kontaktlinser efter starroperationen. de nya linserna är en del av den snabba revolutionen inom IOL-innovationer, och är gjorda av de modernaste materialen med unika egenskaper. Det här möjliggörs genom högt specialiserad optik som delar upp ljus och fokus på mer än ett ställe för att ge en bra syn från nära till distans.
  • Ackommoderande IOL anses vara monofokala, vilket betyder att de har en fast fokuspunkt. Denna typ av lins är utformad för att röra sig som svar på ögats egna muskelrörelser, vilket ger förmågan att se flera olika fokuspunkter.

Även om det finns många IOL med avancerad teknik ute på dagens marknad, är de nyaste och mest populära tillverkade av Alcon®, som till exempel AcrySof® IQ ReSTOR® IOL.

IOL som korrigerar astigmatism.

Förutom att behandla den grå starren kan en del IOL även korrigera astigmatism vid operationen. De här linserna minimerar behovet av glasögon för att se på långt håll efter operationen. En sådan IOL som har blivit mycket populär är Alcon® AcrySof® IQ torisk IOL (speciellt gjord för att användas vid grå starr kombinerat med astigmatism).

En annan möjlighet är Alcon® AcrySof® IQ ReSTOR® torisk IOL (skapad för gråstarrspatienter med astigmatism), som kombinerar fördelarna med syn på alla avstsånd från AcrySof® IQ ReSTOR® IOL med den astigmatiska korrektionen från AcrySof® IQ torisk IOL. AcrySof® IQ ReSTOR® torisk IOL ger exakt synkorrektion som utformats för att minska eller eliminera grå starr och redan existerande korneal astigmatism, samtidigt som den behandlar presbyopi—allt i samma operation.

Det finns ingen lins som fungerar bäst för alla. Den enda som kan avgöra vilket val som passar dig bäst är din ögonläkare, som arbetar tillsammans med dig för att välja rätt behandling.

Nästa: Gråstarrsoperation

Referens

  1. "The Aging Eye: A Special Health Report from Harvard Medical School," Ed. Fine, Laura C., M.D, and Heier, Jeffrey S., M.D., copyright 2006, Harvard Health Publications, Boston, MA.