Hur ögat fungerar

Föreställ dig ögat som en kamera som tar bilder av din omgivning. När du tittar på något reflekteras ljus från det föremålet in i ögat, först genom den klara skyddande ytan som kallas hornhinna,   Hornhinna: Den genomskinliga, rundade ytan mitt på ögats framsida som släpper in ljus till ögat. Tillsammans med sklera, senhinnan, skyddar hornhinnan ögat från utsidan.   sedan genom pupillen,   Pupill: Det svarta runda området i mitten på iris som genom att dras samman eller utvidgas styr hur mycket ljus som kommer in i ögat.  som är hålet i iris,   Iris: Membranet framför ögats lins som styr storleken på pupillen och därigenom kontrollerar hur mycket ljus som kommer in i ögat.  som expanderar och drar ihop sig för att styra hur mycket ljus som kommer in, precis som på en kamera.

Hur Ögat Fungerar

Liksom en kameralins måste ögats kristallina lins, som sitter bakom iris, vara klar för att låta ljuset passera och fokuseras på näthinnan.   Näthinna: Sändaren som sitter i ögats bakände och som skickar bilder till hjärnan.   Den är det tunna lagret av vävnad längst bak i ögat som innehåller miljoner pyttesmå ljuskänsliga nervceller. Dessa celler kallas tappar och stavar och de ger en skarp syn i bra ljus och uppfattar färger och detaljer. De ger perifer syn, syn åt sidorna, och låter ögonen upptäcka rörelser och se i svagt ljus.1 Men de små musklerna som hjälper till att forma linsen2 måste också kunna göra linsen tjockare3 för att se på nära håll, eller slappna av för att se på avstånd.4

När näthinnan omvandlar ljusstrålarna till elektriska impulser färdas de via synnerven till hjärnan och väl där tolkas de som bilder.1

Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra regelbundet för att hjälpa till att hålla ögonen friska. Få reda på mer om att förhindra problem med synen här.

Nästa: Förhindra problem med synen

Referens

  1. American Optometric Association. How your eyes work. http://www.aoa.org/x6024.xml. Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  2. American Optometric Association. Activity Sheet 3: Focus on Seeing. http://www.aoa.org/x6033.xml. Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  3. Emory University Eye Center. Ophthalmology Terms: ciliary muscle. http://www.eyecenter.emory.edu/ophthalmology_terms.htm. Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  4. Oracle ThinkQuest Education Foundation. Disorders of the Eye. http://library.thinkquest.org/27940/disorderf/disorder-1.html. Tillgänglig den 16 oktober 2010.