Översynthet

Översynthet och hyperopi: Symptom och orsaker

När du är översynt blir föremål oskarpa på nära håll men skarpa på avstånd. Om du till exempel sitter utanför en restaurang, ser menyn suddig ut men utsikten är i fokus. I svåra fall av översynthet kan dock även synen på avstånd påverkas.

Det kallas även hyperopi,   Hyperopi: Den medicinska termen för ”översynthet”, ett refraktivt fel som gör det svårt att tydligt se föremål på nära håll. Orsakas antingen av att hornhinnan inte är tillräckligt böjd eller att ögongloben är för kort. Hyperopi gör att ljus som kommer in i ögat fokuseras fel på näthinnan vilket gör att synen på nära håll blir oskarp. Glasögon, kontaktlinser och refraktiv kirurgi är olika alternativ för att korrigera synfel som orsakas av hyperopi.   och översynthet inträffar när hornhinnan   Hornhinna: Den genomskinliga, rundade ytan mitt på ögats framsida som släpper in ljus till ögat. Tillsammans med sklera, senhinnan, skyddar hornhinnan ögat från utsidan.   är för platt eller ögat för kort. Det här gör att de ljusstrålar som kommer in i ögat inte hinner böjas tillräckligt för att fokuseras på en punkt på näthinnan.   Näthinna: Sändaren som sitter i ögats bakände och som skickar bilder till hjärnan.   istället hamnar fokus i det du ser bakom näthinnan.

Långsynthet

När du är översynt fokuseras bilderna du ser bakom, istället för på, näthinnan.

Ungefär 10 procent av Sveriges befolkning har någon grad av översynthet. Det är inte alls lika vanligt som närsynthet och det ökar med stigande ålder.

När en ögonläkare undersökt dina ögon kommer hon eller han att skriva ett recept som beskriver hur kraftigt ditt synfel är. På recept för översynthet står det vanligen ett plustecken före den första siffran.

Översynthet och hyperopi: Behandlingsalternativ

Behandlingen av översynthet beror på flera olika faktorer, som till exempel ålder, aktiviteter och yrke, men oftast behandlas det med kontaktlinser eller glasögon. Se Ögonundersökningar för information om hur du får ett recept på korrigerande linser/glasögon, och Förhindra problem med synen för tips om hur du stärker ögonen.

Om du är redo att säga farväl för alltid till korrigerande linser/glasögon, läs nedan om de kirurgiska alternativen.

Synkorrektion med LASIK

Även om glasögon och kontaktlinser hjälper till att korrigera vissa synrubbningar, är de att jämföra med bandage och kryckor—tillfälliga lösningar som gör att du klarar dig. De röjer inte undan roten till problemet på samma sätt som kirurgiska lösningar gör.

LASIK är ett kirurgiskt ingrepp och det finns alltid risker med kirurgi. LASIK kan inte göras ogjort när ingreppet väl har utförts. Lär dig mer om refraktiv ögonkirurgi genom att gå till Synkorrektion med LASIK eller läs om de framsteg som görs nu på OptiLASIK® synkorrektion med laser.

För att avgöra om kontaktlinser eller glasögon är bäst för dig personligen, se Glasögon eller kontaktlinser.

Nästa: Astigmatism