Varför ögonproblem uppstår

Om du läser det här är chansen stor att du redan haft glasögon eller kontaktlinser, eller både och, i flera år, och alltför väl känner till det trassel och begränsningar detta medför. Vad som händer är kortfattat detta.

När ljusstrålar passerar från ett medium till ett annat, som från luft till vatten, så böjs de.1 Detta kallas refraktion. När strålarna passerar genom ögats vävnader i hornhinnan  Hornhinna: Den genomskinliga, rundade ytan mitt på ögats framsida som släpper in ljus till ögat. Tillsammans med sklera, senhinnan, skyddar hornhinnan ögat från utsidan.   och linsen böjs de också, på ett sätt som fokuserar dem på näthinnan. När ögat inte kan fokusera ljus på näthinnan, vanligen för att formen på ögat inte är helt rätt, kallas det refraktivt fel.  Refraktivt fel: Synproblem som orsakas av ett bristfälligt optiskt system, vanligen myopi, hyperopi och astigmatism.  

Nedan följer en sammanfattning över de vanligaste typerna av refraktiva ögonfel, och även ögonproblem som mer har sitt ursprung i åldrandet och det sätt linsen kan styvna och bli grumlig när vi blir äldre.

Klicka på tillståndens namn så får du mer information

Närsynthet

Kallas även myopi.  Myopi: Refraktivt fel som gör att ögat inte kan se föremål på långt avstånd. Även benämnt som ”närsynthet”. Uppstår när ögongloben är för lång eller hornhinnans böjning är för kraftig, vilket hindrar ljuset som kommer in i ögat från att fokuseras korrekt på näthinnan. Resultatet blir oskarp syn på långt avstånd. Glasögon, kontaktlinser och refraktiv kirurgi är olika alternativ för att korrigera synfel som orsakas av myopi.   Närsynthet (oskarp syn på långt håll) är det vanligaste refraktiva felet. Det här inträffar när ögat är för långt eller hornhinnan för brant kupad. Den extra längden gör att ljus från föremål långt borta fokuseras på en punkt lite framför näthinnan. Detta gör att ljuset sprids innan det träffar näthinnan, som då skickar en oskarp bild till hjärnan.

Ett närsynt eller myopiskt öga

Översynthet

Det vardagliga namnet på hyperopi.   Hyperopi: Den medicinska termen för ”översynthet”, ett refraktivt fel som gör det svårt att tydligt se föremål på nära håll. Orsakas antingen av att hornhinnan inte är tillräckligt böjd eller att ögongloben är för kort. Hyperopi gör att ljus som kommer in i ögat fokuseras fel på näthinnan vilket gör att synen på nära håll blir oskarp. Glasögon, kontaktlinser och refraktiv kirurgi är olika alternativ för att korrigera synfel som orsakas av hyperopi.   Översynthet (betyder att du inte kan se på nära håll) beror på att ögat är för kort eller att hornhinnan är för plan. Det korta avståndet gör att hornhinnan och linsen   Lins: Den genomskinliga skivan bakom pupillen som fokuserar ljus mot näthinnan.   har för lite utrymme att få ihop ljusstrålarna till en fokuspunkt på näthinnan. Fokuspunkten hamnar bakom näthinnan och även då skickas oskarpa signaler till hjärnan.

Ett översynt eller hyperopiskt öga

Astigmatism

Ett annat ord för dålig ögonrundning är astigmatism. Astigmatism är när hornhinnan inte är sfäriskt rund utan mer formad som en amerikansk fotboll, vilket gör att ögat inte kan fokusera varken nära eller på avstånd.

Ett astigmatiskt öga

Presbyopi

Det här tillståndet brukar börja påverka människor när de är 40 till 50 år gamla. Presbyopi inträffar när ögats naturliga lins åldras. Den styvnar och tappar sin naturliga flexibilitet, vilket oftast resulterar i förlust av förmågan att se på nära håll och skapar behov av läsglasögon.

Grå starr

Tvärtemot vad många tror är grå starr inte en film som bildas över ögat2 utan en förändring i själva linsens klarhet inne i ögat. Detta gör att mindre ljus kan komma igenom. Den här gradvisa grumlingen kan med tiden göra synen mindre skarp. Ljuset som ändå kommer igenom till näthinnan är utspritt, vilket gör att synen blir oskarp.

Synproblem korrigeras traditionellt med glasögon eller kontaktlinser, men nuförtiden finns fler alternativ. Utforska dem. Läs mer om LASIK-ingreppet här.

Nästa: Ögonundersökningar

 

Referens

  1. Oracle ThinkQuest Education Foundation. Light Rays, Refraction. http://library.thinkquest.org/27066/lightrays/nlrefraction.html.Tillgänglig den 16 oktober 2010.
  2. Oregon Academy of Ophthalmology (Oregons oftalmologiska akademi) Public Info: Cataract.
    http://www.oregoneyephysicians.org/pages/medinfo-pages/cataract.html.Tillgänglig den 16 oktober 2010.