Ögonundersökningar

Det enda sättet att veta säkert hur det står till med dina ögon är att träffa en ögonspecialist och genomgå några enkla ögonundersökningar som fastställer vilken typ av synproblem du har och hur svåra de är.

Besöka ögonläkare: Vad du kan förvänta dig

En grundlig undersökning ska inkludera en genomgång av din sjukdomshistoria och ett flertal tester för att mäta synskärpan på varje öga. Inledande tester kanske utvärderar funktioner som djupseende, färgseende, ögonmusklernas rörelser, perifer syn och hur pupillerna reagerar på ljus. Ett test som heter keratometri kan göras för att undersöka rundningen av hornhinnan   Hornhinna : Den genomskinliga, rundade ytan mitt på ögats framsida som släpper in ljus till ögat. Tillsammans med sklera, senhinnan, skyddar hornhinnan ögat från utsidan.   genom att mäta dess reflexer på fokuserat ljus. Det här är avgörande för att bestämma rätt passform för kontaktlinser.1

Du behöver också testa synskärpan genom att läsa bokstäver på olika syntavlor, nära och på avstånd, för att avgöra vilken linsstyrka som behövs för att kompensera för närsynthet, översynthet, eller astigmatism. Läkaren använder ett instrument som heter foropter för att placera en serie olika linser framför dina ögon och mäter hur de fokuserar ljus med ett handhållet instrument som kallas retinoskop. I en del fall ges ögondroppar för att tillfälligt hindra ögonen från att ändra fokus under testet.1

För att mäta trycket i ögat och bedöma risken för glaukom,   Glaukom: Ögonsjukdom som utvecklas när den optiska nerven skadas av högt tryck inne i ögat orsakat av långsamt utflöde av kammarvätska genom ögats trabekelverk. Utan behandling kan glaukom orsaka permanent blindhet på bara några år. Symptomen inkluderar halofenomen (glorior runt ljuskällor), tunnelseende och synförsämringar. Glaukom behandlas oftast med läkemedel som är avsedda att sänka det intraokulära trycket.   kan man också göra ett test som heter tonometri. Ett normalt tryck i ögat varierar från 10 till 21 millimeter kvicksilver (mmHg). Är trycket högre än 22 mmHg finns en ökad risk för att utveckla glaukom.1 Klicka här för mer information om glaukom.

Vad 20/20-syn betyder

Resultatet av testet av synskärpan   Synskärpa: Ett annat uttryck för visuell klarhet, ett mått på ögats förmåga att urskilja formen på föremål. Synskärpan mäts med en traditionell syntavla och målet är vanligtvis 20/20.   visar hur bra du kan se formen på föremål på olika avstånd. Det skrivs som ett bråktal, som t.ex. 20/20 som är det ”normala” avståndet på vilket friska ögon ska kunna se och som brukar betraktas som baslinjen.

Den första siffran betyder 20 fot, vilket är det standardavstånd som testet utförs på. Den andra siffran är den minsta storleken på bokstäverna du kan läsa. En person med en synskärpa på 20/40 behöver stå 20 fot ifrån en bokstav som en person utan synfel kan läsa från 40 fot bort. Om du är en av de lyckliga få som har ovanligt bra syn kan du få resultat på 20/15, vilket betyder att du från 20 fot bort kan se vad personer med genomsnittliga friska ögon kan se från 15 fot.

Förstå ditt recept

När läkare använder frasen 20/20 mäter de synskärpan, men när de skriver ditt recept beskriver de till vilken grad ditt öga fokuserar fel genom tre olika siffror. Så som:

-5.00 -1.50 x 180

  • Den första siffran visar hur stark lins som krävs för att korrigera din när- eller översynthet. Om siffran är negativ är du närsynt. En positiv siffra betyder att du är översynt, eller långsynt. Ju högre siffra, desto kraftigare är din närsynthet eller översynthet.
  • Den andra siffran är ett mått på astigmatism i ögat eftersom de flesta människor har lite astigmatism. Den här siffran kan vara positiv eller negativ, det står alltså ett plus- eller minustecken framför.
  • Astigmatism har också en riktning, den tredje siffran, som går från 0 till 180 grader vilket representerar axeln eller riktningen på din astigmatism.

God synskärpa behöver dock inte betyda god synkvalité. Experterna menar att andra kvalitativa faktorer bidrar till vanliga synproblem i svagt ljus, inklusive reflexer och halofenomen.   Halofenomen: Visuell effekt där en flimrande eller suddig ljusring kan uppstå runt en strålkastare eller annat upplyst föremål.  

För att avgöra om kontaktlinser eller glasögon är bäst för dig personligen, läs vidare på Glasögon eller kontaktlinser.

Nästa: Närsynthet

 

Referens

  1. American Optometric Association. Omfattande ögon- och synundersökning. http://www.aoa.org/eye-exams.xml. Tillgänglig den 16 oktober 2010.