Grå starr

Beskrivs som en naturlig grumling av ögats lins. Grå starr är rätt vanligt och berör runt 20 miljoner människor runt hela världen.1

Grå starr ses oftast som en oundviklig del av åldrandet och är vanligt bland människor som är 55 år eller äldre. Faktum är att hälften av alla svenskar har det—eller har genomgått en gråstarrsoperation—vid 80 års ålder. Med andra ord, om du lever tillräckligt länge kommer du sannolikt att få grå starr.

Det värsta är att grå starr kan leda till blindhet om den inte behandlas. Grå starr är redan den ledande orsaken till synförlust hor vuxna över 55 och den vanligaste orsaken till blindhet ute i världen. (Läs mer: Vad är grå starr?)

Den goda nyheten är att behandlingen av grå starr oftast lyckas. I Sverige utförs 85 000 gråstarrsoperationer varje år och över 99 procent anses som lyckade.

Faktiskt så får 95 procent av patienterna tillbaka sin fulla syn på långt håll som de hade innan den grå starren, när de genomgått standardingreppet med intraokulär lins (IOL).


Utan grå starr: En normal, frisk lins absorberar och fokuserar ljus korrekt på näthinnan och skapar en skarp, klar bild av föremål på nära håll och på avstånd.

Grå starr stadie tidig/mellan: När ögat åldras blir linsen naturligt mindre flexibel och mer ogenomskinlig. Det gör att mindre ljus kommer in och att det sprids ut.

Grå starr stadie sen/framskriden: När det händer försämras djupseendet, synen blir suddigare och färger blir urvattnade. Tillslut försvinner synen helt.

Nästa: Orsaker till grå starr

Referens

  1. Brian G, Taylor H. Cataract blindness—challenges for the 21st century. Bulletin of the World Health Organization. 2001;79:249-256. http://www.who.int/bulletin/archives/79(3)249.pdf. Tillgänglig den 20 oktober 2010.