Kataraktteknologi

I de tidiga stadierna gör grå starr kanske bara att du behöver starkare recept på glasögon eller linser, tvingar dig att använda starkare belysning, eller använda ett förstoringsglas. Du kan också undvika att bli bländad genom att rikta om lampor inomhus eller använda polariserade solglasögon ute. För patienter med bakre subkapsulära katarakter kan det hjälpa att använda vidgande ögondroppar för att göra pupillerna stora och släppa in mer ljus i ögat.

Beroende på hur kraftig din synförsämring är, är det möjligt att du kan skjuta upp operationen en tid. Till slut kanske kirurgi ändå är ofrånkomligt eftersom linser och glasögon aldrig kan vända utvecklingen. Prata med din läkare om när operation inte längre går att undvika för din egen säkerhets och livskvalitets skull.

Mer information finns att läsa om vad som händer under en gråstarrsoperation.

Gråstarrsoperationen

Gråstarrsoperationer är mycket vanliga över stora delar av världen. Kirurgen gör ett litet snitt på sidan av hornhinnan och tar bort ögats grumliga naturliga lins (med en teknik som heter fakoemulsifiering   Fakoemulsifiering (fako): Den medicinska termen för ”starroperation genom litet snitt”. Fako står för majoriteten av alla starroperationer som utförs idag. Kirurgen gör ett litet snitt i på sidan av hornhinnan och för sedan in en minimal prob i ögat. Proben avger ultraljudsvågor som mjukar upp och bryter sönder den grumliga linsen, som sedan sugs ut. En konstgjord lins (intraokulär lins, IOL) placeras sedan permanent i ögat.   ),   Lins: Den genomskinliga skivan bakom pupillen som fokuserar ljus mot näthinnan.   och ersätter den med en konstgjord intraokulär lins (IOL).   IOL: En konstgjord lins av plast, silikon eller akryl som är utformad för att implanteras i ögat, förbättra fokuseringen och korrigera synproblem som orsakats av katarakter.   Fakoemulsifiering är den teknik som oftast används nuförtiden. Eftersom snittet är mindre än 3,2 mm behövs sällan några stygn och ögat läker snabbt. I 99 procent av fallen inträffar inga komplikationer.1 Innovativa nya verktyg, som LenSx® laser kan hjälpa till att förbättra kirurgernas precision och ge ännu bättre resultat.

Lyckligtvis behövs ingen inläggning med moderna tekniker. De tar 15 till 30 minuter och orsakar lite eller ingen smärta. Du kan till och med gå tillbaka till jobbet samma dag om du vill.

Om du har grå starr i båda ögonen kanske läkaren rekommenderar att du opererar det svagare ögat först och det andra sedan när det första har läkt.

Titta in på vår sida om intraokulära linser.

Eller läs om de framsteg som görs inom IOL-teknologi i dag.

Nästa: Intraokulära linser (IOL)

Referens

  1. Med Market Diligence, November 2006. Tillgänglig den 20 oktober 2010.