Astigmatism

Astigmatism: Symptom och orsaker

Astigmatism gör att allt man ser är oskarpt, vare sig det är nära eller på långt håll. Det här inträffar vanligen när hornhinnan   Hornhinnan: Den genomskinliga, rundade ytan mitt på ögats framsida som släpper in ljus till ögat. Tillsammans med sklera, senhinnan, skyddar hornhinnan ögat från utsidan.   är formad som en amerikansk fotboll, mer böjd i en riktning och mindre i den andra, istället för att vara rund som en basketboll. Den här ojämna formen gör att ljuset som kommer in i ögat fokuseras på flera ställen istället för bara på näthinnan   Näthinnan: Sändaren som sitter i ögats bakände och som skickar bilder till hjärnan.   som det borde.

Astigmatism

När du har astigmatism fokuseras bilder i ögat på flera olika ställen på grund av att ögat har en ojämn form.

Astigmatism är väldigt vanligt och ungefär 1 av 3 har det. Vanligtvis är det något man föds med.1 Om du är närsynt eller översynt är chansen stor att du även har någon form av astigmatism. En lätt form av detta refraktiva fel   Refraktivt fel: Synproblem som orsakas av ett bristfälligt optiskt system, vanligen myopi, hyperopi och astigmatism.   anses som normalt och korrektion är inte nödvändigt.

Vid blandad astigmatism,   Blandad astigmatism: En typ av astigmatism som ger oskarp syn på långt och nära håll. Ljusstrålar som kommer in genom ögat böjs vid olika punkter, där en punkt fokuseras framför näthinnan och den andra bakom näthinnan. En bra syn kräver att alla fokuspunkter ligger direkt på näthinnan.   finns symptom på närsynthet och översynthet samtidigt. Kombinationen av synfel gör att det inte går att se några bilder med skärpa.

När en ögonläkare undersökt dina ögon kommer hon eller han att skriva ett recept som beskriver hur kraftigt ditt synfel är. Eftersom de flesta har någon form av astigmatism innehåller det typiska receptet siffror som indikerar både grad av och riktning på felet. Mer information finns under Förstå ditt recept.

Astigmatism: Behandlingsalternativ

Behandlingen av astigmatism beror på flera olika faktorer, som till exempel ålder, aktiviteter och yrke, men oftast behandlas det med kontaktlinser eller glasögon.

Se Ögonundersökningar för information om hur du får ett recept på korrigerande linser/glasögon, och Förhindra problem med synen för tips om hur du stärker ögonen.

För att avgöra om kontaktlinser eller glasögon är bäst för dig personligen, se Glasögon eller kontaktlinser.

Synkorrektion med LASIK

Även om glasögon och kontaktlinser hjälper till att korrigera vissa synrubbningar, är de att jämföra med bandage och kryckor. De hjälper dig att se bättre men är tillfälliga lösningar som inte röjer undan roten till problemet på samma sätt som kirurgiska lösningar gör.

LASIK är den oftast utförda och mest accepterade formen av ögonkirurgi med laser sedan den genomgått kliniska prövningar i USA 1991. Den kan ta bort eller minska ditt behov av glasögon eller kontaktlinser genom att ändra formen på hornhinnan. Lär dig mer genom att läsa om ögonkirurgi med LASIK eller om mer specifika lösningar som OptiLASIK® synkorrektion med laser, som ytterligare minskar behovet av glasögon eller kontaktlinser och är ett avancerat ingrepp som ger en bättre och mer naturlig form på ögat.

Torisk astigmatisk lins

Ibland är kirurgi nödvändigt för att rätta till ett astigmatiskt öga. Intraokulära linser (IOL)   Intraokulär lins (IOL): En konstgjord lins av plast, silikon eller akryl som är utformad för att implanteras i ögat, förbättra fokuseringen och korrigera synproblem som orsakats av katarakter.   som korrigerar astigmatism och sätts in vid en gråstarrsoperation kallas torisk lins. En av de tekniskt avancerade toriska linserna som finns på marknaden idag tillverkas av Alcon, och den ger en mer exakt synkorrektion. Få mer information genom att läsa om AcrySof® IQ torisk IOL här.

Klicka på LASIK för att få mer information om den här typen av refraktiv ögonkirurgi.

Nästa: Presbyopi

 

Referens

  1. American Academy of Ophthalmology Web site. Eye Health Statistics at a Glance. http://www.aao.org. Tillgänglig den 12 januari 2011.